luni, 14 mai 2018

Premiera se luptă cu limba română

Și pare că a răpus-o! Dacă cumva credeți că două minute de vorbit cu reporterii nu ar fi suficiente să te faci iremediabil de rușine, ei, bine, aflați că vă înșelați! Sigur, trebuie să fii cocoțat într-un post cu vizibilitate (înțelepciunea populară ne spune că „parcă nu ești prost destul dacă nu ești și fudul”) pentru a-ți putea disemina „perlele” cu o eficacitate mai mare! Cel de prim-ministru este perfect!


«Deci, un guvern, un guvern, într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbești cu primul ministru! Aceasta este regula și acestă regulă trebuie respectată de toată lumea, cum și eu respect toate regulile pe care țin de președinte.» (0:19 – 0:34)
  • începe discursul cu „deci” (conjuncție conclusivă, care arată o consecință);
  • anacolut: apare o ruptură logică în frază din cauza faptului că nu poate să construiască o frază inteligibilă (deși e vorba de președinte, subiectul folosit e Guvernul);
  • spune primul ministru în loc de prim-ministru;
  • prepoziție folosită greșit: spune pe care în loc de care;
«Domnu' Meleșcanul, domnul Meleșcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru și bineînțeles, dacă își va da acordul primul ministru, va merge. Eu nu pot să dau acordul pentru ceva în care nu am fost întrebată!» (1:08 – 1:20)
  • spune primul ministru în loc de prim-ministru (de mai multe ori);
  • vorbește de prim-ministru la persoana a treia;
  • din frază se înțelege că altcineva ar fi prim-ministrul, nu ea;
  • folosește greșit prepozițiile;
«Orice om îi este teamă de o plîngere penală, dar eu sper să nu se ajungă la astfel de lucruri. Pentru că eu cred în justiție și cred că toată lumea trebuie să credem în justiție!» (2:20 – 2:32)
  • nu există o curgere logică a frazei, ceea ce creează anacoluturi: „orice om îi este teamă”;
  • dezacorduri: „cred că toată lumea trebuie să credem în justiție”;
  • anacolut: ruptură logică între cele două fraze alăturate;
Sursa: Digi 24

5 comentarii:

Unknown spunea...

"vorbește de prim-ministru la persoana a treia;
din frază se înțelege că altcineva ar fi prim-ministrul, nu ea;"
Nu este o greseala. Este posibil sa vorbesti astfel daca facem referire la cazul general. Spre exemplu, Trump sau Regina Elisabeta(Queen Elisabeth, pentru a evita discutii despre cum ii scriem numele) poate spune: "Seful Statului are puterea de a incheia pace si a declara razboi". Ei sunt sefii statului, deci ei au puterea, si se intelege asta. Dar ei vorbesc despre seful statului la persoana a treia fiindca este un fapt general valabil.

Cosmarul_perfect spunea...

Sau lasa si mergi la culcare :)

Gusti spunea...

Da, Omega Alpha, dar dînsa prea țopăie între persoana I și a III-a în același discurs sau chiar în aceeași frază: domnul a vorbit cu mine, a vorbit cu șefa. Dacă șefa e de acord, va merge, dar eu n-am fost întrebată.

Emma spunea...

Omega-Alpha dar ea spune ca "dl. Melescanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru". Eu de aici inteleg ca persoana dansei (ca nu mi se pare justificata folosirea pronumelui de politete) si persoana prim-ministrului sunt distincte. Poata asa si este si poate ca de aici ni se trage toata tarasenia. Adica o fi ea prim-ministru cu numele dar probabil ca altcineva exercita functia in fapt cum ar fi sa zicem Dragnea (nici aici nu mi se pare ca se impune sa folosesc "domnul").

asil spunea...

Emma, dupa abrevierea "dl", nu se pune punct.

Etichete

Adevărul (10) adjectiv (3) Agerpres (8) Alexandru Graur (14) Antena 3 (10) articol sportiv (4) Auchan (8) B1 (3) barbarism (20) BBC (3) beție de cuvinte (7) clasificat (3) Constituția (3) cratimă (10) cum ne exprimăm corect (51) cum pronunțăm corect (18) cum scriem corect (44) cuvinte folosite greșit (256) cuvinte inventate (17) cuvinte încîlcite (4) cuvinte pocite (4) cuvinte rar folosite (3) cuvinte redescoperite (12) cuvinte scrise greșit (53) cuvinte străine (7) decît (4) DEX (17) dexonline (35) diacritice (8) Digi (23) Digi 24 (63) DOOM (6) DOOM2 (27) Emil Grădinescu (3) eroare semantică (6) erori DEX (3) erori DOOM (1) etimologie (43) Evaluarea Națională (7) Evenimentul zilei (17) false friends (10) fotbal (10) furculision (6) Gabriela Vrînceanu Firea Pandele (4) grad de comparație (3) gramatică (4) greșeli de scriere monumentale (3) HBO (7) hipercorectitudine (5) inconsecvențe DOOM2 (7) î din i (6) jurnaliști (101) Libertatea (9) lipsă de logică (12) Liviu Pop (3) mama ei de topică! (4) marketing (11) Ministerul Educației (6) monumente (3) muta cum liquida (9) noștrii (6) nume de persoane (7) ortografie (21) oximoron (11) Parlament (3) pațachină (1) pleonasm (31) plural (10) politician (7) presă (5) prim-ministru (7) programă (3) prostul nu e prost destul... (3) publicitate (12) Radu Paraschivescu (2) Realitatea TV (16) reforma ortografică (9) reporter (2) rimel (1) România Liberă (16) s-a răsturnat căruța cu proști (5) SRI (2) statistici (10) Stelian Tănase (2) texte juridice (3) top căutări (24) traducere (18) traduceri proaste (26) virgula (9) vroiam (1)