De ceva timp s-a redeschis serviciul de consultanță al Institutului de Lingvistică București. Site-ul este diferit de varianta anterioară, dar promptitudinea e similară. Ultima actualizare a paginii e de acum aproape 2 ani și, oricum, actualizările au durat mai puțin de 6 luni...
Din fericire de data asta răspunsurile au fost publicate, astfel că găsim și cîteva informații interesante. Cu ocazia asta am descoperit o inconsecvență a DOOM2:
Subiect: doi sau două augustDe ce e inconsecvență? Pentru că se impune ca în date, ziua 1 să fie citit ca numeral ordinal, iar la restul zilelor ca numerale cardinale. În plus, auzim peste tot Unu mai sau Unu iunie (iar în Transilvania încă se mai spunea acum 20 de ani Prima mai), astfel că nu poate fi luat în calcul uzul (sigur, pe internet găsim un raport de 2:1 în favoarea lui întîi, însă textele în care se scrie 1 cu litere sînt de mii de ori mai puține decît cele în care se folosește cifra).
Întrebare: Cum este corect să rostim: „Pe doi (doisprezece / douăzeci și doi) august s-a lansat proiectul” sau „Pe două (douăsprezece / douăzeci și două) august ...”? Dacă spunem „pe data de două” acordul este obligatoriu?
Răspuns: Potrivit DOOM 2005 p. XCII, pentru exprimarea zilelor de 2, 12 sau 22 ale lunilor se pot folosi fie formele de masculin ale numeralelor, fie cele de feminin (ambele fiind corecte): doi / două februarie, doisprezece / douăsprezece mai sau douăzeci şi doi / douăzeci și două august. Exprimarea datei în construcția „data de ...” nu impune folosirea formei de feminin a numeralului, putându-se spune fie data de doi august, fie data de două august.
Pentru prima zi a lunii se folosește întotdeauna numeralul ordinal masculin: întâi august.
Un comentariu:
Nu este vorba de nicio „inconsecvență a DOOM2”. Putem vorbi doar de una din „inconsecvențele” specifice oricărei limbi vii.
Foarte adesea, formele lingvistice uzuale se abat de la reguli stricte. Ceea ce aduce un plus de farmec limbilor respective. În cazul nostru, limbii române.
Faptul ca cel mai adesea în scris folosim „1 mai”, nu însemnă ca și pronunțăm „unu mai”.
Analogiile nu indică întotdeauna formele corecte (de altfel, exemplul cu „prima mai”, argumentează în plus ... utilizarea numeralului ordinal la desemnarea primei zi a lunii, fiindcă „prima” este [și] ... numeral ordinal).
Iată o altă „inconsecvență” legată de numerale, de care ne „lovim” mai des:
o inconsecvența, două inconsecvențe ... 19 inconsecvențe, 20 DE inconsecvențe, 21 DE inconsecvențe ... [apoi, din nou:] 101 inconsecvențe ...
Trimiteți un comentariu