Nu cred că este o noutate pentru nimeni că a defrișa este o formă mai pompoasă* a lui „a despăduri”, „a curăța un teren”:Reținuți de inspectori [...] în timp ce defrișau copaci
astfel că am fost surprins de combinația celor două cuvinte!DEFRIȘÁ, defrișez, vb. I. Tranz. A înlătura (prin tăiere sau prin ardere) arborii și alte plante lemnoase spre a face un teren propriu pentru agricultură, pășunat, construcții etc. sau pentru a-l împăduri din nou; a despăduri. – Din fr. défricher.Sursa: DEX '09 (2009)
Cum mintea mea nu este într-atît de flexibilă încît să mă fi gîndit că cineva ar vrea să despădurească copacii, însă o căutare pe google relevă faptul că tot mai multe persoane încep să creadă că a defrișa este de fapt un sinonim pentru „a tăia” (există chiar și o declarație a cuiva care vrea să defrișeze... un copac!). Mai mult, se observă că verbul începe să fie folosit și intranzitiv: „nu se poate defrișa în Parcul Tineretului” (b365)!
LE: Zilele astea am aflat că inclusiv furtunile defrișează pădurile (someșanul.ro)!
__________________
* De fapt povestea este un pic mai complicată: friche înseamnă în franceză „teren nelucrat, țelină”, iar defricher ar fi trebuit să fie a desțeleni. Dar căile complicate ale evoluției limbii au făcut ca sensul inițial, de „creare/curățare a unui teren pentru a fi folosit în agricultură”, încă atestat de DLRLC, să migreze către sensul de azi, de „a tăia copacii de pe un teren”, care la rîndu-i pare în schimbare!
Un comentariu:
Este necesară o distincție între tăierile de arbori practicate legal - cu respectarea normelor tehnice specifice silviculturii - și cele ilegale. Efectul vizual creează, de cele mai multe ori, confuzii între aceste două situații.
De asemenea, este necesară distincția între tăierile ilegale de arbori și defrișarea pădurilor, denumită greșit „despădurire” de publicul larg, prin preluarea din presă și din discursurile publice ale politicienilor, mai ales din interpelările parlamentare. Defrișarea semnifică acțiunea de înlăturare completă a vegetației forestiere, fără a fi urmată de regenerarea acesteia, incluzând scoaterea și îndepărtarea cioatelor arborilor și arbuștilor, cu schimbarea folosinței și/sau a destinației terenului. Deocamdată suprafețele de pădure aflate în această situație nu sunt semnificative, cu excepția terenurilor forestiere din vecinătatea localităților mai mari,în contextul aplicării haotice a legilor fondului funciar după revoluție.
Trimiteți un comentariu