- *pancardă nu există în lexicul limbii române: este fie pancartă, fie placardă;
- panotaj: termenul există, dar înseamnă „acoperire a pereților cu panouri (de lemn)”;
- afluire: termenul există, dar înseamnă „îmbulzire, deplasare într-o direcție unică”; în jargon militar înseamnă, într-adevăr, „deplasare către un punct dinainte stabilit”, dar acest sens nu este înțeles de cei care nu au petrecut mult timp în armată. Împreună cu organizarea în grupe și detașamente, se dau indicii importante despre meseria organizatorului;
- grup și grupă: grupa este „cea mai mică subunitate militară”, însă grup este un termen generic, care introduce ambiguitate în comunicare dacă i se dă și una alt înțeles (ca în acest caz)!
Este interesant că autorul a simțit nevoia să fie foarte exact în ceea ce privește ora (sau poate că avea dubii față de capacitatea de înțelegere a celor care citesc mesajul?) – „20.00 (opt seara)” –, dar nu s-a sinchisit de restul textului; în plus mesajul nu este ordonat nici din punct de vedere temporal, nici din cel al destinatarilor...
NB Alăturarea unui diminutiv („stegulețe”) de adjectivul „mic” nu pare să mai deranjeze în ziua de azi din cauza folosirii iraționale a diminutivelor!
5 comentarii:
Și totuși Felix Stroe a absolvit ca șef de promoție Academia de Marină și cu 9,45 Academia Militară de Comandă.
stefan lntreaba FICARE in loc de fiecare e corect?
Nu, nu e corect! :)
începutul mi-a plăcut !..."" N-ar fi rău CA CEi care "", tocmai într-un text despre gramatică!
Mă bucur, dle Covaci, că vă place! Mi-ar fi plăcut să vă placă și gramatica, că ați fi aflat că asocierile de litere de tipul „CA CE” nu au legătură cu gramatica... După cum nici cacofoniile reale (asta nu e măcar că nu verifică FONIA de după „caco”) nu au vreo legătură cu „caca”, așa cum învățătoarele fără har încearcă să le bage în cap elevilor incapabili.
Trimiteți un comentariu