Zilele astea s-a stîrnit un adevărat scandal din cauza inspectoarei din Galați care recomanda cadrelor didactice (și știm cu toții ce înseamnă cînd o inspectoare „recomandă”, da?) să participe la un curs de numerologie realizat de o asociație dubioasă. Inclusiv prezentarea pe care asociația respectivă a fă©ut-o este mincinoasă, căci „știința care se ocupă cu studiul calitativ al numerelor” nu este în nici un caz numerologia (nu este nici știință și nici nu studiază numerele)!
Dar ne mai putem mira cînd vedem „evoluția” definițiilor termenului astrologie de-a lungul timpului? Primul dicționar românesc în care am descoperit termenul, cel al lui Șăineanu, ediția 1896, scrie așa:
știință falsă, care pretindea a cunoaște viitorul după observarea stelelor. Această superstiție absurdă nu dispăru pe deplin decît în secolul XVII.
În 1913, Dicționarul Academiei denumește astrologia ca fiind: „(Pretinsa) știință a citirii în stele”. În 1926 (în CADE), definiția începe cu „pretinsă știință...” (fără paranteze!) și o clasifică ca fiind „de altădată”.
În 1939, A. Scriban începe definiția preluînd termenul „știință falsă” de la Șăineanu...
În 1951 DLRM și în 1955 DLRLC se folosesc de sintagma „ansamblu de speculații false”!
În prima reeditare de după Revoluție, DEX (1996) este mai puțin radicală, dar tot clarifică că este vorba de credințe medievale:
(În antichitate și în evul mediu) Prezicere a viitorului pe baza studierii poziției și mișcării aștrilor[...]
Dar în 2009, Academia hotărăște că astrologia este o „artă”. Definiția din DEX 2016 este identică...
Care ar putea fi concluzia? Degeaba a fost eradicat analfabetismul în România (în 1900 rata analfabetismului era de circa 90%!) dacă se promovează misticismul și pseudoștiința! Și degeaba râdem, căci codul CAEN 9609 legiferează activitățile de astrologie și spiritism! Iar codul COR pentru astrolog este 516101!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu