Contrar uzului, toate gramaticile susțin faptul că verbul modal a trebui se folosește impersonal și unipersonal! Textul ce pare majorității un dezacord în imaginea de mai jos este de fapt corect conform normei.
Mai interesantă este fraza din GLR care ne explică că regula e regulă atunci cînd se respectă, iar cînd nu se respectă nu mai e regulă!marți, 20 septembrie 2022
luni, 19 septembrie 2022
*funeralii
vineri, 9 septembrie 2022
Cum spunem: regina consoartă, regina consort sau regina consortă?
Ca să înțeleagă lumea ce înseamnă lipsa unui dicționar normativ – în plus, mai trebuie să fie și un dicționar complet și respectat – este suficient să ofer un singur exemplu, cel al adaptării unui cuvînt românesc la o titulatură nu tocmai autohtonă: consort. Dacă la masculin nu produce mari probleme (prinț consort sau rege consort sună foarte bine), la feminin avem probleme mari! Iată ce variante am descoperit în știri:
regină consort (de ordinul zecilor)
Am găsit știri folosind această sintagmă la: Mediafax, g4media, Evenimentul Zilei, Antena 3, ProTV, DCNews, Ziarul Financiar șamd
regină consortă (de ordinul unităților)
Această sintagmă o găsim la: TVR, news.ro, Evenimentul Zilei, Mediafax, Kanal D șamd
regină consoartă (de ordinul miilor)
Am descoperit sintagma acesta fiind folosită de: Libertatea, Adevărul, ProTV, Digi, news.ro, România TV șamd
După cum se observă în listele de mai sus, nici măcar în cadrul unei redacții nu se folosește aceeași formă!
Nu pot da o variantă favorită căci: consortă nu există în limba română, consoartă este folosit doar familiar, iar consort nu se acordă în gen cu regina! Dacă lărgim căutarea la toate paginile de pe net, ordinele de mărime își păstrează clasamentul, cu varianta „regina consoartă” fiind de departe cel mai des folosită! Cînd specialiștii nu vorbesc, singura variantă de luat în considerare este vox populi, astfel că primul sfat este să folosiți, dacă aveți nevoie, „regină consoartă”!
Se scrie rege, nu Rege!
Contrar părerii multora, substantivele care denumesc ranguri, titluri se scriu cu literă mică (există cîteva excepții, cînd e vorba de scrierea în registru oficial). Astfel, vom scrie „Charles va fi noul rege al Marii Britanii”, cu literă mică. Celor de la Digi le-a scăpat acest aspect și au hotărît să scrie așa:
În DOOM2 scrie destul de clar că se scrie cu literă mică:
la fel și în DOOM3:
Aici rege este un substantiv comun, nu are de-a face cu un titlu sau o funcție (deși nici alea nu se scriu cu majuscule), deci nu există vreo noimă în scrierea cu majusculă inițială! Dacă devenea președinte (tot șef de stat), ar fi scris cu literă mare?
Totuși, hai să spunem că oamenii s-au hotărît să scrie altfel decît prevede norma și să scrie titlurile nobiliare cu inițiale majuscule. Chiar dacă nu respectă norma „oficială”, ar trebui să o respecte pe a lor! Atunci de au scris (pe burtieră) prinț cu p mic?
Cîrcotașii or să zică că nu, că prințul nu este numele unui rang sau mai știu eu ce! Ghici ce! Aici l-au scris cu p mare!
Bine, să zicem că moartea reginei le-a afectat cunoștințele gramaticale și nu sînt siguri dacă rangurile se scriu cu litere mari sau nu. Dar de ce ar scrie familia regală cu F și R?! (în plus,aici e evident că în propoziția „Charles devine Rege”, rege nu poate fi decît comun)
joi, 8 septembrie 2022
*titulatura de Charles al III-lea
Cu siguranță, cel care a putut emite această „perlă” nu cunoaște sensurile lui titulatură și diferența dintre titlu și nume! Greșeala este cu atît mai curioasă cu cît mai jos în articol se explică corect situația!
miercuri, 7 septembrie 2022
veninos sau otrăvitor?
Citind subtitrarea de mai jos, instinctiv mi-am închipuit o ghindă care te atacă și te mușcă!
- veninos, dacă te intoxici cînd ești mușcat de acel ceva;
- otrăvitor, dacă te intoxici cînd muști acel ceva.
Sigur, rîdem noi rîdem, dar în unele dicționare au apucat să apară ca sinonime (parțiale, dar asta nu scrie în dicționare), astfel că e de așteptat ca confuzia să se extindă!