Contrar părerii multora, substantivele care denumesc ranguri, titluri se scriu cu literă mică (există cîteva excepții, cînd e vorba de scrierea în registru oficial). Astfel, vom scrie „Charles va fi noul rege al Marii Britanii”, cu literă mică. Celor de la Digi le-a scăpat acest aspect și au hotărît să scrie așa:
În DOOM2 scrie destul de clar că se scrie cu literă mică:
la fel și în DOOM3:
Aici rege este un substantiv comun, nu are de-a face cu un titlu sau o funcție (deși nici alea nu se scriu cu majuscule), deci nu există vreo noimă în scrierea cu majusculă inițială! Dacă devenea președinte (tot șef de stat), ar fi scris cu literă mare?
Totuși, hai să spunem că oamenii s-au hotărît să scrie altfel decît prevede norma și să scrie titlurile nobiliare cu inițiale majuscule. Chiar dacă nu respectă norma „oficială”, ar trebui să o respecte pe a lor! Atunci de au scris (pe burtieră) prinț cu p mic?
Cîrcotașii or să zică că nu, că prințul nu este numele unui rang sau mai știu eu ce! Ghici ce! Aici l-au scris cu p mare!
Bine, să zicem că moartea reginei le-a afectat cunoștințele gramaticale și nu sînt siguri dacă rangurile se scriu cu litere mari sau nu. Dar de ce ar scrie familia regală cu F și R?! (în plus,aici e evident că în propoziția „Charles devine Rege”, rege nu poate fi decît comun)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu