sâmbătă, 30 iulie 2022

*Gorșeninei

Nu trebuie să fii geniu ca să recunoști numele de familie dintr-un nume precum Fatima Gorșenina sau să știi că numele de familie nu se flexionează în limba română (altfel decît în registru familiar și, chiar și atunci, doar cu nuanță peiorativă)!

Dar iată că există și-și face de cap la Digi: 


Poate nu e clar de ce nu se flexionează numele? Înainte de toate, aș zice că este clar că atunci cînd e folosit împreună cu prenumele, numele funcționează ca o apoziție (deci rămîne în nominativ). Cînd e folosit singur, numele de familie, fiind o convenție, poate purta mărci false de feminin, masculin, plural sau genitiv, așa că ar trebui să existe reguli extrem de complicate pentru declinare sau să avem ambiguități care să nu permită extragerea numelui din forma flexionată. Nici faptul că același nume de familie poate fi purtat și de femei și de către bărbați nu ajută... 

duminică, 24 iulie 2022

Noua limbă de lemn a Educației

Ministrul Populismului Educației și-a făcut un obicei să apară la TV (pare că ar fi angajat al Digi, nu al Ministerului), unde nu scapă ocazia să spună platitudini, truisme sau observații tîmpe!

Fără să dorească să ajute la clarficarea problemei plagiatului prim-ministrului din punctul de vedere al Ministerului Educației, la mirarea firească a moderatorului în legătură cu decredibilizarea universităților care girează plagiate (dovedite sau nu) și chiar a instituțiilor în care lucrează acești plagiatori, ministrul a oferit soluția:


Cît de responsabil își asumă lucrurile se vede în operațiunea de albire a premierului (începînd cu președintele și terminînd cu instanțele de judecată), dar nu e greu să declari că totul va fi bine cînd moderatorul nu te deranjează cu întrebări prea indiscrete...


Sigur, dacă hîrtia nu țipă, nici ecranul TV nu va face acest lucru. Să clarificăm: ministrului îi este frică să declare ceva despre prim-ministrul plagiator, dar se apucă să (pri)vegheze respectarea eticii: adică legea (clară, și cu modalități de impunere) nu o poate impune, dar etica (ceva vag și, oricum, fără consecințe legale) o va verifica!

Bomboana de pe colivă nu are legătură cu limba, ci cu părerea sa despre eventualele examene pentru clasa a V-a: examenele sînt extrem de dificile!



luni, 18 iulie 2022

seceta... hidrologică

Dacă mai demult vorbeam despre pleonasmul închipuit averse de ploaie din limbajul meteo, acum mi-a sărit în ochi un pleonasm neobservat: secetă hidrologică!

Pentru mai toată lumea seceta înseamnă lipsa precipitațiilor care conduce la deficitul apei în sol, astfel că este intrinsec legat de hidrologie și, ca urmare, alăturarea este una hilară pentru orice vorbitor cu un grad mediu de educație.

De unde provine sintagma? Pare că este un termen tehnic (tîmp, evident) din domeniul meteorologiei, care chipurile ar dori să facă diferențierea dintre lipsa precipitațiilor și lipsa apei în sol.

sâmbătă, 16 iulie 2022

cavaleria americană...

Avantajul jurnalistului cu lacune mari în vocabular în fața celorlalți (dacă or mai exista!) este că nu are nici o jenă să trîntească în articol o absurditate jenantă:


Apreciez că este puțin probabil ca în viitorul apropiat să apară în română o schimbare a sensului (cavaleria fiind totuși o parte perimată a armatei) căci la noi sintagma standard este divizie de motorizate. Dar este posibil ca traducerile fără discernămînt să lase totuși urme în limbă, mai ales dacă cititorii au vocabular la fel de sărac precum „jurnaliștii”!

sâmbătă, 2 iulie 2022

crumble?

Știm că trebuie să fie ceva în neregulă cu romgleza postului atunci cînd „chocolate soil” este tradus prin „crumble de ciocolată”! 


Nu m-am prins de la început dacă este o crumblă, o crumble sau un crumble, dar emisiunea mi-a rezolvat imediat problema!




Etichete

Adevărul (10) adjectiv (3) Agerpres (8) Alexandru Graur (14) Antena 3 (10) articol sportiv (4) Auchan (8) B1 (3) barbarism (20) BBC (3) beție de cuvinte (7) clasificat (3) Constituția (3) cratimă (10) cum ne exprimăm corect (51) cum pronunțăm corect (19) cum scriem corect (44) cuvinte folosite greșit (256) cuvinte inventate (17) cuvinte încîlcite (4) cuvinte pocite (4) cuvinte rar folosite (3) cuvinte redescoperite (12) cuvinte scrise greșit (53) cuvinte străine (7) decît (4) DEX (17) dexonline (36) diacritice (9) Digi (23) Digi 24 (64) DOOM (6) DOOM2 (28) Emil Grădinescu (3) eroare semantică (6) erori DEX (3) erori DOOM (1) etimologie (43) Evaluarea Națională (7) Evenimentul zilei (17) false friends (10) fotbal (10) furculision (6) Gabriela Vrînceanu Firea Pandele (4) grad de comparație (3) gramatică (5) greșeli de scriere monumentale (4) HBO (7) hipercorectitudine (5) inconsecvențe DOOM2 (7) î din i (6) jurnaliști (101) Libertatea (9) lipsă de logică (12) Liviu Pop (3) mama ei de topică! (4) marketing (11) Ministerul Educației (6) monumente (3) muta cum liquida (9) noștrii (6) nume de persoane (7) ortografie (21) oximoron (11) Parlament (3) pațachină (1) pleonasm (32) plural (10) politician (7) presă (5) prim-ministru (7) programă (3) prostul nu e prost destul... (3) publicitate (12) Radu Paraschivescu (2) Realitatea TV (16) reforma ortografică (9) reporter (2) rimel (1) România Liberă (16) s-a răsturnat căruța cu proști (5) SRI (2) statistici (10) Stelian Tănase (2) texte juridice (3) top căutări (25) traducere (18) traduceri proaste (26) virgula (9) vroiam (1)