Ce opțiune alegem? Există mai multe „layout”-uri disponibile pentru limba română. Personal îl prefer pe cel numit Romanian Programmers pentru că are marele avantaj de a fi suficient: este practic același aranjament de bază cu cel american, doar că tasta AltGr (Alt-ul din dreapta) e folosită pentru a genera caracterele românești. Deci nu avem nevoie să trecem de la un layout la altul, nu avem nevoie să ne reobișnuim cu poziții noi pe tastatură pentru unele caractere... practic totul e firesc, în special pentru cei care nu au folosit diacritice pînă acum!
După cum se vede, fiecare tastă are mai multe opțiuni: litere albastre suplimentare vor apărea cînd apăsați tasta AltGr (evident, dacă există varianta „literă mare” puteți folosi, ca pînă acum, tasta Shift):
- AltGr + t = ț
- AltGr + Shift + t = Ț
- AltGr + p = §
- șamd
Cu roșu sînt marcate accentele care pot apărea (inițial nu apare nimic) pe anumite litere:
- AltGr + 9 și apoi o = ó
- AltGr + 7 și apoi o = ò
- AltGr + 3 și apoi o = ô
- șamd
Cum se „instalează”? Nu trebuie nimic instalat, trebuie doar aleasă opțiunea corespunzătoare în sistemul de operare pe care-l folosiți!
Windows
În Control Panel, mergeți la Language și alegeți limba curentă (există cel puțin una):
Acolo apăsați Options (în dreapta).
Apăsați pe Add an input method și alegeți Romanian (Programmers) – vezi imaginea de mai jos – și apăsați butonul Add. Ștergeți restul intrărilor (cu Remove), astfel încît să aveți doar această metodă (vezi imaginea de mai sus).
Dacă ați ales o singură limbă și un singur layout (preferabil) nu veți mai avea nevoie să comutați între limba engleză și cea română.
Alte informații găsiți aici:
- https://www.microsoft.com/resources/msdn/goglobal/keyboards/kbdropr.html
- https://www.secarica.ro/index.php/ro/rou/tastatura-ro
Explicațiile sînt pentru Ubuntu, dar ceva similar se poate face pentru orice distribuție Linux!
Deschidem Configurările de sistem (System Configuration) și alegem Intrare text (Text input):
Aici mergem pe tabul Surse de introducere (Input method) și cu ajutorul butonului + stînga jos) adăugăm limba română:
Vom alege Română (standard). După ce alegem sursa, putem verifica dispunerea tastelor (vezi în ecranul precedent butonul cu tastatura, un pic la dreapta butonului +)
Mac
Un articol care tratează subiectul găsiți aici:
7 comentarii:
Pentru diferențele dintre aranjamentele Română Programatori și Engleză Americană, sau dintre aranjamentele QWERTZ moștenit de la Microsoft vs Română Standard vezi: https://www.kickstarter.com/projects/867340824/romanian-cherry-g83-6104-g83-6105-keyboard
Wikipedia are o pagină cu detalii pentru ceva mai multe versiuni de sisteme de operare, inclusiv mai vechi: Wikipedia:Diacritice
La noi secțiunea de Linux e grupată după Window Managers, iar secțiunea de Unity (Ubuntu) e goală, v-ar interesa să o completați dvs. sau să licențiați textul despre ubuntu sub CCBYSA-3.0 ca să-l putem prelua și noi? Mulțumim
De acord cu Dvs.
Totuși propun să vă hotărâți asupra scrierii cu â sau î.
Scrieți în articol "cîteva", dar apoi "română", "românești", apoi reveniți la î: "pînă".
Cred că nu se mai scrie cu î în interiorul "cuvîntului" de prin 1993.
Sursa: www.acad.ro/alteInfo/pag_norme_orto.htm
Toate cele bune,
A.
@Strainu, puteți prelua textul (și imaginile). Dacă trebuie un acord explicit, spuneți-mi ce trebuie să fac!
@Ale, ortografia e consistentă: e cea dinainte de 1993, cînd se scria numai cu î, excepție făcînd familia de cuvinte a lui român. Nefiind o instituție oficială, nu sînt obligat să respect norma, astfel că îmi asum dezaprobările sau chiar înjurăturile și cred că am făcut o treabă bună dacă măcar unul din o sută de cititori se întreabă care ar fi motivația pentru care scriu așa!
Foarte interesant e că pe pagina menționată de Ale văd cuvântul „preaîntâmpinat” în loc de „preîntâmpinat”, iar dexonline redirecționează varianta afișată pe pagina Academiei pe forma din urmă - pe care o știu corectă.
Deci le-a scăpat ceva contribuitorilor dexonline sau știu bine și pagina Academiei a scăpat o astfel de greșeală?
Bun articolul ,Multumesc !
Trimiteți un comentariu