Cuvîntul aragaz încă are în DEX ca prim sens „gaz lichefiat conținând 90% butan [...]”, deși probabil nimeni nu mai folosește acest sens de zeci de ani! Nici sensul al doilea nu este exact bine definit, mașinile de gătit funcționând în zilele noastre mai ales cu metan (numit și gaz natural):
ARAGÁZ s. n. 1. Gaz lichefiat conținând 90% butan, păstrat sub presiune în butelii speciale și folosit drept combustibil pentru uz casnic. 2. Mașină de gătit sau reșou care folosește acest combustibil. ♦ P. ext. Mașină de gătit sau reșou care folosește curent electric.
Acum aproape 100 de ani, însă, situația era exact cum o prezintă DEX-ul acum, ceea ce ne spune ceva despre relevanța dicționarului!
Multă lume se întreabă care este originea cuvîntului, iar, cum ne-am obișnuit deja (vezi PECO sau spa), lumea inventează fără jenă istorioare pentru a explica apariția cuvîntului:
- cea mai întîlnită presupune existența unei Asociații Româno-Americane de Gaz – evident, absurd, căci, în afară că această companie nu se regăsește nicăieri în arhive, gazul din butelii se obține din hidrocarburi precum propan și butan (obținute din gaz de sondă, specific extracției petrolului, nu a gazelor naturale cum sugerează numele);
- Mioara Avram pomenește în Ortografia pentru toți tot de o Asociație Româno-Americană, dar consideră că numele ar proveni de la inițiale asociației la care s-a adăugat produsul: ARA+gaz. O Româno-Americană a existat, dar era societate, nu asociație, deci această explicație scîrțîie și ea;
- varianta expusă în DEX este preluată din DLRM informația cum că aragaz ar proveni de la Astra Română (A.R.) + gaz. Este curios că DLRLC (din care s-a inspirat DLRM) nu are o atare explicație, așa că există dubii că explicația nu este inventată și ea. Sigur, este mai aproape de adevăr, dar ar explica doar forma argaz (care sună foarte similar cu „ard gaz”);
Realitatea este mult mai simplă: chiar a existat o companie numită Aragaz, înființată în 1937, care furniza populației butelii conținînd... aragaz, ca în definiția cu care am început articolul! De ce ziceam că explicația din DEX este mai apropiată de adevăr? Din motivul că societatea Aragaz are drept acționar majoritar rafinăria Astra Română (deținută pe atunci de Shell).
Un comentariu:
Atentie!
" a carei activitate".
Trimiteți un comentariu