Astăzi am ajuns oarecum întîmplător să verific topul cuvintelor cele mai căutate. Nu mai dau topul (e deja postat pe fb), dar se detașa sintagma „de bună seamă”. Experiența anilor trecuți (2016 și 2017, la simulare, e adevărat) m-a făcut să verific logurile, iar bănuielile s-au confirmat: căutările au început înainte de începerea examenului și au continuat în timpul examenului, deși, cel puțin teoretic, cei care aveau acces la subiecte, nu aveau acces la telefon și computer!
Un utilizator de pe facebook ne-a sugerat verificarea Google Trends (care pentru ultimele 24 de ore oferă date neagregate):
Această verificare ne-a oferit o informație nouă: căutarea sintagmei a început în preziua examenului! Adică dacă ar fi fraudă, ar fi la un alt nivel (din poziția
Ce-i drept, am descoperit că Google îi ajută pe cei care știu ce să caute: practic le oferea exact fragmentul din definiție de care aveau nevoie!
Toată lumea a început să caute soluții împotriva fraudei (în afară de Minister, unde, evident, totul e bine!), dar în realitate este imposibil de rezolvat problema dacă menținem coordonatele existente ale subiectelor de examen:
- preparate din timp;
- un număr mic de variante;
- cerințe care se pot copia de pe net;
- „protejate” (de cine?!) pe lungul lanț de la propunere la examen;
- generăm mii de subiecte,
- pe care să le compună și să le aleagă computerul
- aleator, în dimineața examenului,
- iar subiectele să nu poată fi rezolvat prin simple căutări!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu