BUBURUZĂ, buburuze, s. f. Insectă mică de formă semisferică, cu elitrele roșii pătate cu șapte puncte negre; mămăruță, măriuță (1), boul-lui-Dumnezeu, boul-Domnului, boul-popii, paparugă (Coccinella septempunctata). – Et. nec.Confuziile de sens sau între cuvinte apar destul de rar în limbă, dar întotdeauna este interesant de găsit cauza. În cazul de față, există o mare probabilitate ca eroarea să fie cauzată de insuficienta racordare a mediului urban la faună și floră. Altă posibilitate ar fi ca de vină să fie cîntecele de la grădiniță de genul «gărgăriță-riță, vino-n poieniță»: o ilustrație greșită din partea educatoarei și gata, educația entomologică preșcolară a eșuat!
GĂRGĂRIȚĂ, gărgărițe, s. f. Nume dat mai multor insecte coleoptere, de obicei mici, cu corpul sferic sau oval, care atacă unele plante cultivate. [Acc. și: gărgăríță] – Cf. sb. grgarica.
Sursa: DEX 2009
O altă deosebire majoră e pentru agricultură: gărgărițele sînt dăunătoare (am folosit pluralul deoarece, cum spune și dicționarul, mai multe insecte dăunătoare sînt numite popular gărgărițe), iar buburuzele insecte folositoare (se hrănesc cu dăunători)!
Cum spun cam de fiecare dată la întîlnirea cu o asemenea greșeală, este posibilă generalizarea uzului greșit și, implicit, acceptarea lui ca normă, dar important este să luptăm împotriva sărăcirii limbii atît timp cît este posibil!
10 comentarii:
Buburuza, numită și gărgăriță sau mămăruță , (familia coccinellidae) este o insectă ce trăiește pe toate continentele unde există afide cu care se hrănește. Atât adulții cât și larvele sunt prădători vorace de afide, și din această cauză buburuza a fost populată artificial în America de Nord ca un agent de control biologic și în scopul reducerii efectivului de afide.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Buburuz%C4%83
Oricine, indiferent de (lipsa lui de) pregătire, poate adăuga ceva în wikipedia. Ca să vă faceți o idee de nivelul celor care editează articolul respectiv, urmăriți, vă rog, sursa inițială (http://www.e-pets.ro/articole/buburuza) și căutați unde se vorbește de gărgăriță...
Dictionarul de sinonime, 2002. In yo' face:
BUBURÚZĂ s. (ENTOM.; Coccinella septempunctata) boul-Domnului, boul-lui-Dumnezeu, vaca-Domnului, (reg.) cucușor, găinușă, gârgăriță, mămăruță, mărgărit, mărgărită, mărgăriță, mărie, măriuță, paparugă, păpăruie, păpăruță, păpăruză, vrăjitoare, boul-popii, găina-lui-Dumnezeu, măria-popii, puica-popii, puiculița-popii, vaca-lui-Dumnezeu.
La capitolul entomologie, Dicționarul de sinonime este un pic hazardat, lucru care se observă inclusiv în enumerarea pe care o dați drept exemplu. În plus, se observă că se folosește forma gârgăriță (în original cu î, deci nu putem crede că este o greșeală de tipar), ceea ce sugerează preluarea unui regionalism.
Oricum, ideea postării nu este să arate că cele două nu au nici un fel de suprapunere de sensuri (gărgăriță este, oricum, un nume dat mai multor insecte), ci faptul că sinonimia perfectă pe care lumea o crede este falsă!
BUBURÚZĂ s. (ENTOM.; Coccinella septempunctata) boul-Domnului, boul-lui-Dumnezeu, vaca-Domnului, (reg.) cucușor, găinușă, gârgăriță, mămăruță, mărgărit, mărgărită, mărgăriță, mărie, măriuță, paparugă, păpăruie, păpăruță, păpăruză, vrăjitoare, boul-popii, găina-lui-Dumnezeu, măria-popii, puica-popii, puiculița-popii, vaca-lui-Dumnezeu.
Omule nu poti contrazice dex-ul!Bine, exista mai multe feluri de gargarita asa cum exista mai multe feluri de pesti -_-
Nu mai răspund: comentariul precedent e suficient (citatul nu e din DEX, ci din Dicționarul de sinonime, 1982).
Dar de ce să nu contrazicem DEX-ul dacă cînd nu e corect?
Cat timp au unii... De aia nu mai ploua pe Marte că unii nu mai pot de grija limbii române care sărăcește vezi Doamne când gărgărița este confundata cu bubulina buburuza... Dar când ai mintea odihnita...lol... Și acum îți dau voie sa mori de necaz că am folosit lol...cah!!! Bleah! Satana! :)))
E o diferenta pt agricultură. Una e prietena gardienilor iar alta dăunătoare.
Proaspat venit de la Mamaia pot confirma. Pe plaja au fost atat buburuze cat si gargarite
Așa cum scria mai sus Radu Borza există sinonime de seme diferite, adică sinonime perfecte - cuvinte care au exact același sens și cuvinte care sunt oarecum sinonime, seamănă, dar nu se referă exact la același lucru/ obiect/ însușire, etc.
Trimiteți un comentariu