duminică, 3 iulie 2011

Ce cuvinte mai caută românii? Iunie 2011

    Am decis ca, pînă la implementarea unei funcționalități automate, să prezint periodic cuvintele cele mai căutate pe dexonline:
 1. empatie
 2. competență
 3. irefutabil
 4. sinonim
 5. crea
 6. nivel
 7. paradigmă
 8. exhaustiv
 9. disertație
 10. dizertație
  După acestea, abia așteptînd să (re)intre în top 10: misogin, pragmatic, patimă, empiric, ipocrit, obstinație. Este important de spus că dacă am adăuga formele cu și fără diacritice, „competență” ar fi trecut pe primul loc. Însă cum nu este posibil să decelăm cîte din căutări se referă la „competentă” și cîte la „competență”, am preferat să păstrăm acest clasament. Avem cîteva chestiuni interesante de observat aici:
  • apariția termenilor specifici examenelor (disertație, competență);
  • apariția în top a formei greșite dizertație (care apare în dicționare cu referință la disertație) ;
  • scăderea căutărilor cuvintelor „neacademice” (știți voi, cele scrise pe ziduri) – prima apariție e în jurul locului al 20-lea;
  • menținerea în top a jumătate dintre cuvintele ultimului clasament (aprilie);
      Referitor la dualitatea disertație/dizertație: cele două cuvinte luate împreună ar ajunge pe primul loc al clasamentului, însă, avînd în vedere că este de presupus că cei care au vizitat forma dizertație au dorit să vadă și definiția formei corecte disertație, am preferat să nu le combin.

  2 comentarii:

  Mercha spunea...

  Apreciind in mod deosebit utilitatea blogului si calitatea articolelor, as avea rugamintea de a comenta utilizarea in limba romana a cuvantulu englez ITEM.
  Mie mi se pare o crima felul in care este contorsionat acest cuvand in pronuntia romaneasca

  Radu B. spunea...

  Mulțumesc pentru apreciere și promit că în viitorul apropiat voi face o analiză a acestui cuvînt!