marți, 3 mai 2011

Ce cuvinte caută românii? Aprilie 2011

    La sugestia lui Dorelian m-am apucat să cercetez care sînt cele mai căutate cuvinte de pe dexonline. După cîteva minute de lucru asiduu, iată rezultatul la care am ajuns (e vorba de căutări „unice”, adică avînd surse diferite):

Clasament aprilie 2011
 1. beatificare
 2. irefutabil
 3. sinonim
 4. empatie
 5. nivel
 6. după
 7. belicos
 8. carismatic
 9. crea
 10. misogin
    Recunosc că am avut și un pic de noroc deoarece următorul pe listă e tocmai un cuvînt care stă mult scris pe ziduri! Surprizele din clasament (pentru mine cel puțin) sînt sinonim, după și crea. Dacă ultimul ar putea fi căutat pentru a se afla paradigma sa, celelalte două sînt mici enigme. Are cineva vreo idee?

  3 comentarii:

  SOmeONE spunea...

  :)
  Cred ca explicatia este foarte banala. Din cate am reusit sa imi dau seama citind, chiar prestigioase publicatii on-line, "dupa" este foarte des scris "dupe". "Crea" este, de regula, buturuga mica a multora cu pretentii de literati. In ce priveste "sinonim", cred ca explicatia sta in faptul ca multi au tendinta de a "da ordine" articulate computerului folosind motoarele de cautare. Spre exemplu, am intalnit de foarte multe ori fraze de genul "scrieti o compunere avand ca subiect....." sau "care este sinonimul lui....".
  Probabil ca, avand o buna "vizibilitate" pe Google, DEX -ul este printre primele spre care sunt re-directionati.

  Poate ca trebuia sa incep cu asta, ca la sedintele de UTC, dar cred ca nu stirbeste cu nimic intentia: felicitari sincere pentru tema acestui blog!
  :)

  Anonim spunea...

  un clasament all time :) ?

  Harieta Ciurca spunea...

  Eu am o altă explicație pentru "după" (a propos, SOmeONE, sper că ai glumit, nu pot să cred că apare undeva scris forma "dupe", eu n-am întîlnit-o nicăieri).
  Explicația mea ar fi că "după" este destul de des folosit în locul lui "de pe"(cartea după raft), în scris poate mai puțin, dar la TV foarte des, inclusiv de intelectuali formatori de opinie.
  Cu "crea" lucrurile sînt destul de clare, cred. Și mă bucur că sînt mulți cei care preferă să-i verifice forma corectă înainte de a-l scrie, totuși nu suficienți.
  Pentru "sinonim" chiar nu am nici cea mai vagă idee...