Cred că fiecare dintre noi s-a întîlnit la un moment dat în viață cu o situație în care și-a dat seama că istoria din manuale este falsificată. Și parcă poți înțelege cînd minciuna are o explicație, dar uneori chiar nu-i poți găsi vreun sens.
Probabil că toată lumea știe (și dacă nu știe afla în acea zi!) că Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 și a murit pe 15 iunie 1889. Dacă data nașterii poate fi în dubiu (mai ales știind obiceiurile românilor de acum circa 175 de aci), ziua morții unei personalități ar trebui să fie clară, căci ziarele sigur vor dori să o anunțe!
Pornind de la dorința de a afla cum a fost evocată moartea lui Eminescu în ziarele vremii, am descoperit o discrepanță între ce ni s-a servit la școală (și nu numai) și ce s-a spus în acea perioadă!
Ziarele Lupta și Adevĕrul anunțau moartea poetului în ziarul din ziua de 17 iunie 1889:
Lupta, 17 iunie 1889 |
Adevĕrul, 17 iunie 1889, ediția a doua |
Putem considera, totuși, că articolele au fost scrise în ziua anterioară, deci data morții ar putea fi 16 iunie. În zilele următoare apar mai multe amănunte! În Adevĕrul din 18 iunie apar două articole – un necrolog:
și respectiv unul cu informații noi:Între timp știrea se află și peste Carpați. Tribuna Sibiului, în numărul din 2 iulie (20 iunie), publică:Singura publicație care că Eminescu ar fi murit pe 15 iunie este Convorbiri literare. Dar și aici anul nașterii este 1849 (20 decembrie), așa cum o prezenta poetul:
După 20 de ani, lumea încă considera data morții ca fiind 16 iunie (data nașterii fusese cumva deja „stabilită”, deși multă lume nu e de acord cu ea):
Ziarul Dimineața, 16 martie 1909 |
Ultima oară cînd data oficială a morții lui Eminescu a fost considerată 16 iunie a fost la dezvelirea plăcii comemorative din strada Plantelor (în anul 1976), placă care există și acum:
Totuși care este motivul pentru care data de 15 iunie a rămas cea „oficială”? Pentru că în ciuda evidențelor (expuse de ziare), un amploaiat al cimitirului, probabil beat, a scris niște grozăvii în certificatul oficial:
- că a murit la 43 de ani;
- că era fiul lui Mihail Eminovici (nu Gheorghe);
- că a murit pe 15 la 3 dimineața (deși mărturia doctorului Suțu, vezi ziarele de mai sus, a fost că pe 15, la vizita de după-masă, Eminescu se simțea bine)!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu