Concordanța timpurilor – spaima francezilor și a celor care învață franceza – pare să devină și la noi greu de stăpînit de vorbitorii nativi!
Nu știu cum sînt alții, dar în acest context după condiționalul perfect al lui a trebui nu aș fi folosit niciodată altceva decît prezentul pentru conjunctiv: „a trecut exact o lună de cînd [...] ar fi trebuit să se termine”. Eventual, „a trecut exact o lună de cînd [...] trebuia să fie terminat”
Și pentru că îmi place să am dreptate întotdeauna cu dovezi, am căutat să văd ce scrie în Gramatica Academiei! Din păcate în nici una din ediții nu se dă un verdict clar, deși toate exemplele mi-ar da dreptate!
Ca atare, m-am informat direct la sursă și am primit răspunsul (îi mulțumesc Ana-Mariei Barbu pe această cale):
Într-adevăr, formularea corectă este “A trecut o săptămână de când Pasajul Doamna Ghica ar fi trebuit să se termine” (ar fi trebuit să se termine este echivalent cu ar fi trebuit să fie terminat, exact cum ai spus). Aici “când ar fi trebuit să se termine” arată exact momentul de la care a trecut o lună și enunțul nu implică nimic care să fie anterior acestui moment, ca în enunțul greșit în care s-a folosit conjunctivul perfect, de anterioritate. Altfel spus, momentul (nerealizat) al terminării podului este referința pentru ce a urmat, anume că a trecut o lună, și nu are cum să-și fie anterior sieși. Pentru valoarea de anterioritate a conjunctivului perfect vezi GALR 2008, vol. I, p. 448.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu