miercuri, 27 iunie 2012

subiectivă sau predicativă?

    La Evaluarea Națională din acest an (unde, în opinia mea, au fost subiecte extrem de ușoare) un subiect a stîrnit foarte multe patimi:
Propoziția subordonată din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii [Kindle-ului]” este:
a. atributivă
b. predicativă
c. subiectivă
    Baremul specifica ca fiind corectă varianta c., însă multe voci au indicat varianta b. (și s-a creat o petiție în acest sens, cerînd modificarea baremului); ba chiar s-a găsit o jurnalistă care să propună varianta a.
    La prima vedere mie îmi pare predicativă, însă pot admite că greșesc dacă mi se va oferi o explicație viabilă pentru subiectivă (nu am descoperit așa ceva pînă acum). În fine, ceea ce este important de semnalat aici este nivelul scăzut al subiectelor și din punctul de vedere al realizării lor și din cel al testării cunoștințelor. În primul rînd, este nefiresc să existe o rezoluție atît de proastă a grilei (dacă greșești un subpunct al unui subiect pierzi 0,6 puncte!). Apoi, pe lîngă faptul că se cere analiza unei singure fraze (și aia cu doar două propoziții), aleasa este oarecum ambiguă, iar ambele variante de răspuns posibile apar în listă (aici vrea să spun că dacă avem ca variante de răspuns atributivă, subiectivă și completivă directă nimeni nu s-ar fi deranjat să se supere din cauza ambiguității).
    Trist este că aceste subiecte sînt create de niște oameni special pregătiți, adicătelea, cum s-ar zice, crème de la crème-ul profesorilor! Mai rău, destule lucrări au avut partea de gramatică perfectă, însă erau pline de greșeli elementare de ortografie (ceea ce te poate pune pe gînduri)...

UPDATE: Baremul a fost modificat, dar e halucinant răspunsul ministrului cînd a fost întrebat care este motivul modificării baremului:
Astăzi am aflat că 42% dintre elevi au răspuns că acea propoziție este subiectivă, iar aproximativ 40% că e predicativă. Acesta este motivul.

Un comentariu:

sorin spunea...

http://universulargesean.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=872:alt-balbaial-la-evaluarea-naional&catid=35:actualitate&Itemid=29