vineri, 24 februarie 2012

bărbat idem...

    Într-un interviu cu o realizatoare TV (fostă purtătoare de cuvînt a Guvernului) nu ai cum să nu descoperi o perlă de exprimare în următorul pasaj:

    Evident, oricine a citit măcar o carte în viață știe că idem se folosește exclusiv pentru referințe bibliografice. De asemenea, fiind un cuvînt latinesc, nu este supus posibilelor schimbări de sens care modelează limba. Mai mult, idem fiind un adverb, nu adjectiv, nu poate determina un substantiv...
    În mod cert, idem nu este un cuvînt care să îți treacă prin cap cînd răspunzi liber întrebărilor unui interviu, așa că (în loc folosesc cuvinte grele) mai bine las pe fiecare să tragă o concluzie...

2 comentarii:

Dagosaiel Nevi spunea...

Ar putea invoca...faptul ca, poeta fiind, a folosit un limbaj ,,artistic", o figura de stil ?...Chiar si asa, ea trebuia sa incadreze intre ghilimele.(daca o facea, ar fi putut sa ,,o dea la intors" si sa atenueze efectul de incultura...)

Dagosaiel Nevi spunea...

Ar putea invoca...faptul ca, poeta fiind, a folosit un limbaj ,,artistic" ?...Chiar si asa, ea trebuia sa incadreze intre ghilimele.(daca o facea, ar fi putut sa ,,o dea la intors" si sa atenueze efectul de incultura...)