joi, 3 februarie 2011

Reduceri de pînă la -70%...

    A sosit sezonul reducerilor și împreună cu el o nouă serie de enormități (vezi titlul). Inițial am vrut să fac și niște poze care să acompanieze articolul, însă cum afișe cu texte similare găsești la tot pasul, mi-a părut un pic nedrept să fac „reclamă” unei singure companii...
    „Bine, bine, dar ce are matematica cu limba?” ar putea să se întrebe unii... Privită dintr-un punct de vedere matematic, reducerea cu -70% (deci cu un număr negativ) este o operație corectă, avînd ca rezultat o creștere cu 70%, așadar matematic nu este nimic greșit (doar consiliul concurenței ar putea da eventual niște amenzi pentru că afișul nu este conform cu realitatea). Cum problema nu are nici un fel de legătură cu reducerea, avem de-a face cu semantica: autorii gogomăniei nu sesizează faptul că și cuvîntul „reducere” implică o scădere, deci minusul adăugat procentului este absolut neavenit!
    Singura explicație care mi-a venit în minte a fost o posibilă traducere fără intervenția creierului a americanului sales prin românescul reduceri, însă nu prea am descoperit procente negative în aceste promoții (de obicei anunțurile arătă ceva de genul sales: up to 30% off). Sigur, off ar putea fi echivalat cu „-”, însă explicația devine prea complicată așa că e mai probabil ca greșeala să se datoreze incapacității de a face legătura dintre cuvînt și înțelesul lui. Interesant este că nimeni din lanțul celor care au aprobat tipărirea afișului nu a observat discordanța.

    Nu mă pot abține să nu povestesc aici ceva similar: o persoană (majoră, vaccinată și plină de succes profesional) care dorea să capteze atenția într-o discuție despre reduceri, afirma nonșalant că în ultima excursie a ei la Paris „erau reduceri serioase, nu ca la noi: erau reduceri de 100% și chiar și mai mult de atît”!

Un comentariu:

Meea spunea...

Vreau si eu reduceri de 100% :))))