joi, 2 iunie 2011

„epidemia” de E. coli

    Escherichia coli, în forma abreviată E. coli (cum o cunoaște cam toată lumea, de altfel) este o bacterie care se trăiește și se dezvoltă în special în intestinele animalelor cu sînge cald. Pînă aici nimic în neregulă: ce ar putea avea o biată bacterie cu vorbirea corectă?! Ea nu, însă mass media (in corpore) a promovat inepția: „epidemia de E. coli” (vezi, printre altele, aici, aici sau aici).
 
    Avem cîteva probleme cu această exprimare apropos de epidemie:
  1. În sintagma „epidemia de ....” întotdeauna urmează numele unei boli. Adică e corect: epidemie de holeră, dar nu e corect: *epidemie de trenuri; Sigur, se poate folosi la figurat („epidemie de prostie”), însă niciodată la propriu;
  2. Mai mult, boala respectivă trebuie să fie contagioasă. Adică nu e corect *epidemie de oboseală sau *epidemie de răceală, chiar dacă este un unic factor declanșator (cum ar fi bacteria E. coli în acest caz);
  3. În ultimul rînd, dar nu mai puțin important: o epidemie este definită de un număr mare de îmbolnăviri într-un timp scurt. La momentul scrierii acestei note nu este cazul, deci chiar dacă nu am lua în considerare precizările de mai sus, nu se întrunesc condițiile alertei de „epidemie”. 
    Sigur, în lipsă de știri, putem fabrica cîteva... :D

        Dar cînd vedem că într-unul din aceste articole că se vorbește de Robert Koch ca director OMS (cînd acesta a murit acum mai bine de 100 de ani) și de „sursa originală a bacteriei”, este clar că nu trebuie să punem prea mult preț pe calitatea informației!

    Niciun comentariu: