luni, 15 martie 2010

mamifer pahiderm

    Zilele trecute am primit o întrebare legată de corectitudinea formulării din titlu. Întrebarea nu este tocmai absurdă, avînd în vedere faptul că mai multe dicționare cuprind această sintagmă – vezi definițiile pentru mastodont, rinocer sau hipopotam (interesant că definiția elefantului, care e tot un pahiderm, nu conține sintagma incriminată).
    În mod evident, este vorba de un pleonasm, cel puțin luînd de bună definiția pachidemului din DEX (care implică și trăsătura de „mamifer”):
PAHIDÉRM s.n. Mamifer erbivor cu pielea foarte groasă, cu pântecele mare și cu picioarele terminate cu o copită. [Var. pachiderm s.n. / < fr. pachyderme, cf. gr. pachys – gros, derma – piele].
    Sigur, cauzele pot fi multiple: de la o oarecare lipsă a cunoștințelor în domeniu zoologic pînă la folosirea adjectivală a lui pahiderm (care e la fel de pleonastică...). Din păcate nu este prea măgulitoare existența acestor pleonasme în DEX pentru autorii acestuia...
    Partea mai distractivă este că ordinul Pachiderma nu mai este utilizat în taxonomia de profil, folosirea acestuia fiind învechită (pahidermele enumerate mai sus nefăcînd parte din aceeași familie sau ordin)!

Niciun comentariu: