Ce am mai primit la redacție:
M-am amuzat cînd am citit-o: nepotrivirea dintre expeditor și limba folosită mi-a adus aminte de o șarlatanie din secolul trecut căreia i-a căzut victimă un matematician francez, membru al Academiei de științe (la noi se mai spune „unde-i minte multă, prostie-i cu carul”)!
Am citit povestea în O istorie culturală a prostiei umane (Ráth-Végh István), dar o puteți asculta în podcastul de aici (în limba franceză). Pe scurt, povestea este cam așa: șarlatanul Denis Vrain-Lucas l-a dus de nas pe matematicianul Michel Chasles, membru al Academiei de științe, mare colecționar de epistole trimise de personalități. Astfel, escrocul a reușit să îi vîndă între 1861 și 1869 nu una, nu două, ci... 27345 de scrisori chipurile scrise de celebrități în schimbul cărora a primit circa 140000 de franci. Ca să înțelegeți amploarea înșelătoriei trebuie să dau două informații despre puterea monedei franceze în 1860:
- moneda de 20 de franci, supranumită napoleon (sau, prescurtat, pol), conținea 6,45 grame de aur pur;
- salariul mediu zilnic era de 4 franci (12 ore lucrate) pentru bărbați și 1 franc (6 ore lucrate) pentru femei;
În colecția de epistole puteai găsi orice: de la corespondența dintre Newton și Pascal pînă la cea dintre Alexandru cel Mare și Aristotel, cu micul detaliu că toate erau scrise în limba franceză! Inclusiv Cezar și Cleopatra își scriau în franceză scrisorile de dragoste, ceea ce ne-ar demonstra că franceza este limba îndrăgostiților de oriunde și oricînd! 😀
Dacă s-ar fi bucurat în taină de „comoară”, nimeni nu ar fi aflat de tărășenie, însă orgoliul naționalist l-a făcut să convoace la Academia de științe o ședință în care voia să demonstreze (cu ajutorul scrisorilor) că de fapt legea gravitației a fost descoperită de Pascal, nu de Newton! Cei mai mulți academicieni au primit cu ovații vestea, dar s-au găsit cîțiva „dușmani ai poporului” care au fost sceptici și au demascat impostura (cusută cu ață albă, de altfel)!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu