joi, 14 august 2008

Genitivul enumerărilor...


Oricît ar părea de simplă problema din titlu - genitivul unei enumerări este enumerarea genitivelor - somnul raţiunii (cunoaşterea limbii române în cazul de faţă) naşte monştrii. Precum cel care tronează în centrul Braşovului (vezi imaginea alăturată):

Asociaţia luptatorilor, raniţilor şi urmaşii eroilor Braşov Decembrie 1989

Probabil că prea mulţi de -lor a plictisit pe autorul firmei (chiar mă întreb dacă în scriptele oficiale denumirea este exact ca în figură), şi a tăiat unul dintre ei. Corect ar fi fost aşa:

Asociaţia luptătorilor, răniţilor şi urmaşilor eroilor Braşov Decembrie 1989

Evident, o parte din vină o poartă şi faptul că ultimul termen al enumerării: luptătorii, răniţii şi urmaşii eroilor conţine un genitiv, însă dacă comparăm enumerarea cu genitivul ad-hoc din miagine observăm că tocmai acest ultim termen a rămas la forma iniţială.

9 comentarii:

Ioan Castil Valeda spunea...

Dar despre cum se vorbeste in Bucuresti cu 'dageaba' in loc de 'degeaba' sau 'da baut' in loc de 'de baut' etc.
Grav mi se pare ca este folosit de jurnalisti precum CTP, Robert Turcescu etc.
Ce putem face ca au nu mai suport !!!

Ioan Castil Valeda spunea...

Erata -> EU nu mai suport !!!

Blackman spunea...

@ ioan castil valeda,

Dvs. sesizati aspecte ale vorbirii dialectale. Chiar daca va deranjeaza fonetismul, nu pot fi considerate greseli. Este ca si cum ati sanctiona pe cineva ca foloseste termeni ca "pita", "cucuruz", "harbuz" s.a.m.d.

Ioan Castil Valeda spunea...

Acolo nu ma enerveaza pentru ca harbuz scrie, harbuz se citeste ! :)

Multumesc pentru lamurire, dar tot ma scoate din minti ! Suna badaraneste !

Blackman spunea...

Sunt de acord ca, in discursul public, ar trebui folosita limba literara. Conteaza, insa, si contextul. Astfel, nu cred ca vi se pare "badaraneste" modul in care canta Pavel Stratan (spre exemplu).
Dar, acel "pa" specific subdialectului muntenesc ma zgarie si pe mine pe urechi cand il aud la CTP.

Ioan Castil Valeda spunea...

Ma refeream la jurnalisti si oameni politici.

Pavel Stratan nu ar mai fi el daca nu ar vorbi astfel ! :)

Radu B. spunea...

Păi conform părerii oficiale a Institutului de Lingvistică din Bucureşti (din cadrul Academiei), în "intelectualitatea medie din Bucureşti" intra şi persoanele citate (CTP, Robert Turcescu), deci în ediţia următoare, cu siguranţă vor intra în DOOM :)

Eu sînt de acord că sună bădărăneşte, dar (poate am o părere prea bună despre CTP) cred că CTP foloseşte special acest mod de vorbire. Oricum la televizor ar trebui ceva mai mult autocontrol, sînt absolut de acord.

Sincer, l-am prins pe Liiceanu - care nu e totuşi jurnalist - spunînd "mi-ar place" şi folosind "care" în loc de "pe care" de multe ori...

A. spunea...

Radu,

Vezi c-ai comis-o și tu (dar nu cu genitivul): «somnul raţiunii (cunoaşterea limbii române în cazul de faţă) poate naşte monştrii precum cel care tronează în centrul Braşovului»

Eu cred că tu te refereai la „monștrii care pot fi născuți de somnul rațiunii”, dar în construcția folosită de tine nu aveai nevoie de pluralul articulat.

Toate cele bune!

Anonim spunea...

o alta greseala:omiterea articolului posesiv-genitival, care, in cazul unei enumerari de genitive (asadar, in cazul acesta),trebuie reluat de fiecare data, fiind plasat inaintea fiecarui termen in genitiv.