joi, 18 februarie 2016

vomitoriu

Vomitoriu
    Contrar a ceea ce crede lumea, vomitoriul nu este încăperea unde romanii mergeau să vomite în timpul orgiilor bahice!
VOMITÓRIU, vomitorii, s. n. (în Antichitatea romană) Loc pe unde ieșea lumea din circ după terminarea spectacolului. – Din lat. vomitorium. 
Sursa: DEX '09 (2009)
Sigur, cele două cuvinte au origine comună, însă semidoctismul și etimologia populară și-au făcut treaba!

Un comentariu:

profun just spunea...

E interesant. Probabil ca, fara acest articol, nu m-as fi sesizat daca vedeam cuvantul folosit - intr-un film sa spunem - cu intelesul eronat.

As risca sa spun insa ca, acelasi lucru poate fi valabil pentru [peste] 99% din cei cu studii superioare [din oricare tara civilizata a lumii]. Fiindca nu este un cuvant folosit. Chiar pare o adoptie fortata intr-un dictionar roman (nu se regaseste nici macar in italiana). Acestea fiind spuse, mi se pare fortata legatura cu ... semidoctismul. Ramane doar o chestie ... inedita.

Ce poate fi mai interesant, este faptul ca acest cuvant, vomitoriu, a circulat in limba romana ca adjectiv (v. sufixul arhaic, ca la "iute varsatoriu de sange"), cu intelesul "care produce vomitu" si exemple de utilizare "betivu vomitoriu, vomitoriu de injurature".

Sub acest inteles este consemnat in "Dictionariulu limbei romane" redactat la 1876 de [veti recunoaste cateva nume] August Treboniu Laurian, Ioan C. Massim, George Barițiu, Iosif Hodoșiu, "dupo insarcinarea data de Societatea academica romana" (volumul 2, pag. 1609).