miercuri, 26 iunie 2013

pleonasm triplu...

    Domnul  ministru ne explică cum este cu „trupurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați”. Vocea ministrului nu pare încărcată de emoție dînd această declarație, ci pare mai curînd lipsa exercițiului limbii române asezonată un pic cu limba de lemn șablonardă...
 

4 comentarii:

Lia spunea...

Legat de acest subiect, recent am avut o discuţie cu nişte prieteni, ajungând astfel să-mi amintesc de răspunsul la o întrebare pusă pe Scientia.ro, care chiar mi-a plăcut :)

Ce părere ai, Radu, de ceea ce spune Adi Japan?

http://www.scientia.ro/qa/8282/taci-din-gura-este-pleonasm-sau-nu

Radu Borza spunea...

Sînt total de acord. La noi se cam exagerează pe tema pleonasmului și din cauza asta s-a ajuns, din păcate, să se pună semn de egalitate între o exprimare gen „taci din gură” și „cadavre de oameni morți”.

radu spunea...

Buna ziua. Va rog frumos daca puteti sa imi spuneti: "floare alba de colt" este cumva pleonasm? Multumesc!

Radu Borza spunea...

În opinia mea (mai relaxată în ceea ce privește pleonasmele) formularea respectivă nu este pleonastică. Mai ales că floarea de colț nu este exact albă (ci mai curînd crem).

N-are legătură cu pleonasmul, dar cred că e distractivă o întîmplare pe care am trăit-o acum vreo 15 ani: mergînd într-o vizită, m-am dus la cofetărie și am cerut pe lîngă alte cofeturi și cîteva picromigdale (exact așă, atunci fiind singura formă corectă). Cofetăreasa s-a uitat cu milă la mine și m-a corectat: „Deci vreți pricomigdale, da?”

Cam așa este și cu majoritatea celor care găsesc pleonasme peste tot. Habar nu au despre ce vorbesc, dar le place să dea lecții altora...