luni, 30 mai 2011

bujavercă

    O utilizatoare a dexonline este surprinsă de explicația dată de Dicționarul de Argou cuvîntului bujavercă. Îmi permit să spicuiesc din mesajul primit:
[...] bujaverca ar însemna vagin. Sunt cel puțin surprinsă și mi se pare imposibil. [...] Bunica mea îl folosea pentru a se referi la o haină care se pune pe exteriorul îmbrăcăminții pentru a o proteja, haina respectivă fiind mai uzată. [...] Sau poate fi o haină mai veche - pardesiu, ilic, sacou - aflată, cum spuneam, într-o stare de uzură avansată. 
    Din capul locului trebuie să recunosc că nu am mai auzit cuvîntul și nici nu am găsit referințe la el (poate doar Tezaurul Limbii Române1 sau vreo culegere de regionalisme să îl conțină). Totuși nu am putut să trec cu vedere un șablon de „evoluție” a unei clase de cuvinte din limba română.
    Astfel, se observă că există un curent în limba română care asociază hainele nefolosibile (murdare sau rupte) cu termeni peiorativi. Avem, așadar:
    Din acest motiv este credibilă o transformare din bujavercă (haină ponosită) în bujavercă (prostituată) și prin metonimie să desemneze organul „cel mai folosit” al acesteia (după cum se spune și „creier” oamenilor foarte inteligenți). Din păcate internetul nu ne poate ajuta prea mult: singurele intrări sînt cele din dexonline și a site-urilor care au preluat definițiile de la noi și respectiv a unor nume proprii. Nici măcar în cărțile în format electronic pe care le am nu am găsit o formă asemănătoare, așa că orice ajutor e binevenit!
________________

1 Am verificat: nu apare nici în Dicționarul Tezaur!

Un comentariu:

luxdesign28 spunea...

In mod sigur asa este. Dar cei care cunosc mai multe despre acest cuvant ar trebui sa opereze modificari in dex.