sâmbătă, 19 februarie 2011

hybris...

    Mai ieri am urmărit la TV  (mai de voie, mai de nevoie) o emisiune despre salariile profesorilor. Sigur, invitați numai obraze subțiri, formatori de opinie, ce mai, crème de la crème!

    Discuțiile curgeau normal (pentru o emisiune TV la postul respectiv TV, adică harababură și un moderator încercînd să îi convingă pe toți că e deținătorul adevărului suprem), cînd brusc mi s-au ascuțit simțurile! Cînd se discuta despre guvernul plătește sau nu, un invitat (care se laudă în biografie că se pricepe la literatură și că scrie articole politice ca să mai cîștige un ban în plus) afirmă „Acest fapt este un hybris – o ruptură politică”. Și nu așa orișicum, ci pronunțat frumos, ca la carte: hübris

    Recunosc că am început să îmi încălzesc procesorul încercînd să fac legătură dintre sulă și prefectură: ce o avea provocarea zeilor la competiție sau mîndria nemăsurată cu decizia politică și incapacitatea guvernului de a plăti niște drepturi bănești? Recunosc că nu am reușit să găsesc o altă explicație decît folosirea cuvîntului fără a-i cunoaște sensul. Dacă s-o pricepe cineva la o explicație mai bună, aș fi tare curios să o aflu.

Niciun comentariu: