sâmbătă, 13 februarie 2010

*ucrainian vs. ucrainean

    Deși au mai primit și în trecut avertismente, cei de la Antena 3 se încăpățînează să folosească forma greșită în titlurile știrilor postului de televiziune (cu toate că pe site-ul lor coexistă formele *ucrainian și ucrainian ) – ghinion cu alegerile din Ucraina.
    Forma corectă – ucrainean (avind trei silabe: u-crai-nean) – este formată conform regulii generale: din numele țării (Ucraina) și sufixul de formare a etnonimelor (-an/-ean). În mod similar se formează și moldovean: Moldova + -ean sau venezuelean: Venezuela + -ean – singurele exemple care îmi trec acum prin cap cu nume de țară care să se termine în -a, dar nu în -ia și care să nu formeze numele locuitorilor țării cu sufixul -ez.
    Contaminarea are loc probabil din cauza ceva mai numeroaselor țări care se termină în -ia, care împreună cu forma scurtă a sufixului, -an, formează etnonime ce se termină în -ian: brazilian (Brazilia + -an), belgian (Belgia + -an). Însă cum țara respectivă nu se numește sau s-a numit *Ucrainia, nici *ucrainian nu are cum fi corect...
  

Un comentariu:

Johnny Patraulea spunea...

sunt 4 silabe: u-cra-i-nean