vineri, 6 iunie 2008

Mai mult ca perfectul

    Cine vine din provincie la București poate fi surprins de modalitatea în care se vorbește aici! O anumită particularitate atrage atenția (cel puțin mi-a atras-o mie...) și anume forma de mai mult ca perfect persoana a II-a singular. În Gramatica Academiei (și nu numai) se specifică terminația -seşi1, însă asta nu împiedică oameni de toate soiurile - inclusiv cei de cultură - să folosească o variantă fără ş. Drept exemplu: tu *plecasei în loc de tu plecaseși...

    Curiozitatea este că noul DOOM așază vorbitorul de rînd - "generația medie de intelectuali din București"2 - ca fiind exponentul limbii române, deci ar fi trebuit ca acestă variantă măcar să fie discutată de o normă atît de laxă precum DOOM-ul. Totuşi acest fapt neîntîmplîndu-se, nu se poate conchide decît că nu sînt tolerate nici un fel de modificări ale morfologiei. Așa că, cel puțin pînă la viitoarea ediție a DOOM-ului (personal sper că și mai încolo), corectă este folosirea formei care provine din perfectul simplu cu intercalarea lui -se- înaintea terminației.

    Pînă la urmă esențial este ca oamenii să se înțeleagă: dacă oamenii se înțeleg și cînd se vorbește cu „am decît ceva” sau „e multe”, în mod cert se vor înțelege cînd se folosește forma greșită (regională) a mai mult ca perfectului. Însă greșeala este evidentă și ar trebui ca oamenii să știe de ea.


Note:

1.De fapt e un pic mai complicat decît o simplă terminaţie, însă pentru discuţia de față nu e cazul să se intre în detalii neesenţiale.

2. Vezi articolul Unele inovaţii ale limbii române contemporane şi ediţia a II-a a DOOM-ului, de Ioana Vintilă-Rădulescu (redactor responsabil al DOOM)

Un comentariu:

Malice spunea...

E adevarat, eu nu stiu pe nimeni care sa foloseasca si ş-ul la mai mult ca perfect. Incepusem sa-mi pun intrebari. Oricum...cred ca o sa ajungem sa acceptam cuvinte gresite doar pentru ca sunt folosite de majoritate, in loc sa corectam greselile. Dar na, e mai usor asa, nu?