vineri, 6 iunie 2008

Mai mult ca perfectul

Cine vizitează zona de sud a României poate fi surprins de particularitățile limbii vorbite în zonă. O anumită particularitate atrage atenția (cel puțin mi-a atras-o mie...) și anume forma de mai-mult-ca-perfect persoana a II-a singular: deși în Gramatica Academiei (și nu numai) se specifică terminația -seși1, asta nu împiedică oameni de toate soiurile – inclusiv cei de cultură – să folosească o variantă greșită, fără ș. Drept exemplu: tu *plecasei în loc de tu plecaseși...

Curios este că noul DOOM2 așază vorbitorul obișnuit – generația medie de intelectuali din București3 – în poziția de exponent al limbii române, deci ar fi trebuit ca acestă variantă să fie măcar discutată de o normă atît de laxă precum DOOM-ul. Putem conchide, așadar, că nu sînt tolerate modificările morfologiei, așa că, cel puțin pînă la viitoarea ediție a DOOM-ului, corectă este doar forma provenită din perfectul simplu cu intercalarea lui -se- înaintea terminației.

Esențial este ca oamenii să se înțeleagă: dacă oamenii se înțeleg și atunci cînd se vorbește cu „am decît ceva” și cînd cu „e multe”, în mod cert se vor înțelege cînd se folosește forma greșită (regională) a mai mult ca perfectului. Însă greșeala este evidentă și ar trebui ca oamenii să știe de ea.

Note:

1. De fapt e un pic mai complicat decît o simplă terminație, însă pentru discuția de față putem face această simplificare.

2. De fapt litera M din titlul DOOM (Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic) este o exagerare. DOOM2 nu se ocupă absolut de loc de aspectele morfologice ale limbii!

3. Vezi articolul Unele inovații ale limbii române contemporane și ediția a II-a a DOOM-ului, de Ioana Vintilă-Rădulescu (redactor responsabil al DOOM)

Un comentariu:

Malice spunea...

E adevarat, eu nu stiu pe nimeni care sa foloseasca si ş-ul la mai mult ca perfect. Incepusem sa-mi pun intrebari. Oricum...cred ca o sa ajungem sa acceptam cuvinte gresite doar pentru ca sunt folosite de majoritate, in loc sa corectam greselile. Dar na, e mai usor asa, nu?